Fort Knox i DragørDines BogøWebmaster: Dines Bogø

Dragør Fort: Generelt ... Dines Bogø ... Artikel: Tårnby Bladet ... Dines Bogø ...
Dragør Fort
Dragør Fort som det så ud i maj 1945, umiddelbart efter at Den tyske Kriegsmarine havde forladt anlægget.



Danmarks guldbeholdning


I tresserne opstod der nogle pudsige historier om, at der blev opbevaret guld på Dragør Fort på Sydamager.

I løbet af kort tid fik fortet også tilnavnet "Fort Knox" opkaldt efter det anlæg i Kentucky, USA, hvor der virkelig opbevares guld.

Var der så opbevaret guld på Dragør Fort? Ja en lille smule var der om historien.

Umiddelbart før II. Verdenskrig blev Danmarks guldbeholdning sendt ud af landet. Det opbevares henholdsvis i Bank of England i London og i det omtalte anlæg i USA.

Det var "guldmønter" der blev opbevaret på Dragør Fort, men man kan nok bedre kalde dem gule mønter.



Den Kongelige Mønt


Forklaringen var, at Den Kongelige Mønt havde lånt nogle rum til opbevaring af de 1 og 2 "krone guldmønter" der blev inddraget og erstattet af "sølvmønter".

Fort Knox - Dragør Fort Fort Knox - Dragør Fort
Fotomontage af den sjældne gule 1 krone fra 1960 og gangen til de fire rum, hvor "guldet" blev opbevaret.

De gule 1 og 2 kroner var en legering, der indførtes i 1924 og som består af 92% kobber, 6 % aluminium og 2% nikkel. Legeringen kaldes aluminiumbronce.

Den Kongelige Mønt lånte fra 1959-1960 flere lokaler på Dragør Fort i ca. 7 år. Ofte blev også nyfremstillede mønter (1 kr. fra 1960) bragt direkte til fortet i Nationalbankens anonyme varevogne. Mønterne lå i store sække.

På det tidspunkt var fortet stadig et bevogtet militært anlæg.



Opbevaret i sække


De lokaler på fortet man havde lånt var så fugtige, at sækkene af og til gik i stykker. Da mønterne skulle hentes til omsmeltning måtte man derfor skovle mønterne op.

Den Kongelige Mønt havde ikke selv kapacitet til omsmeltningen, så mønterne blev i de fleste tilfælde bragt til firmaet Paul Bergsøe i Glostrup, hvor medarbejdere fra "Mønten" overvågede at alle vognlæs blev omsmeltet.

Fort Knox - Dragør Fort
I dag er der kun lidt "guldstøv" tilbage i rummene.



Dragør Fort i dag


I 2002 købte restauratør Torben Bødtker fortet af Forsvarsministeriet. I dag er der indrettet restaurant, konferencerum og hotel på fortet med respekt for det 100-årige historiske anlæg.

Ønsker gæsterne at se noget af det gamle anlæg inkl. de omtalte lagerrum, kan det som regel lade sig gøre. Har man medbragt lommelygte og har god tid, kan det være, at man kan finde lidt "guldstøv" i et hjørne i et af de fire rum, som Nationalbanken lejede for 50 år siden.

Finder man en ægte gul 1 kr. mønt fra 1960, der er faldet i en sprække eller "tabt under transport", så pas godt på den. Er den ægte (og ikke den kinesisk efterligning), er mønten uhyre sjælden, da alle ægte mønter officielt endte i smelteovnen.
Guldmønter: Ældre omtale