Sundby - der var engang

Erik Johansens mange fotos
For et par år siden modtog Sundby Lokalhistoriske Forening en stor samling negativer. De mange fotoruller indeholder en meget spændende samling billeder alle taget af konstruktør Erik Johansen (1902-1978).

Alsidighed
Familien Johansen boede i Sundby og mange fotos er optaget på Amager, men det øvrige Danmark er også fint repræsenteret i de mere end 15.000 optagelser. Heldigvis er Erik Johansens meget detaljerede logbog fra 1929-1973 også bevaret. Det er muligt, at se dato, tidspunkt og motiv for hvert eneste billeder. Blandt optagelserne finder man skibe, jernbanetog, fly, automobiler, broanlæg m.v. Man mærker tydeligt, at Erik Johansen også var teknisk interesseret.

Alle byer, som familien besøgte på ferier, er repræsenteret og man kan i logbogen ofte se, hvordan familien tilbragte en dag ved stranden, ved seværdigheder eller på opdagelse i lokale byer.
12. december 1937. Amagerbrogade ved Markmandsgade. Forlystelsesstedet White Star (tidligere Vennelyst) lå på hjørnet af Markmandsgade og var mest kendt for sin lille scene med små teaterstykker. Stedet lukkede i 1938 og blev kort tid efter nedrevet.

Side 13 fra bogen. 29. maj 2009 har Flemming Lamberth stået på Christmas Møllers Plads for at tage et sammenligningsfoto til bogen.Amager
Bestyrelsen i SULFO Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv var fra starten klar over, at med det uvurderlige materiale, var der lagt op til en præsentation på en flot måde. Ud over mange familiebilleder er Amager rigt repræsenteret i samlingen.

SULFO har netop udgivet bogen "Der var engang i SUNDBY - Sundby før og nu". Et billedværk på 220 sider, hvor man bl.a. følger Erik Johansen med kamera ad Amagerbrogade fra Christmas Møllers Plads til Sundbyvester Plads. I særlige afsnit ser man optagelser af ældre og nyere broanlæg mellem Amager og Sjælland. Ændring af Torvegadekvarteret på Christianshavn har også haft Erik Johansens særlige interesse.

Flemming Lamberth har suppleret med nye farvefotos, der er taget, så man kan sammenligne med Erik Johansens ældre motiver. Alle fotos er dateret og suppleret med uddybende tekster.
4. september 1929. På hjørnet af Amager Boulevard og Thorshavnsgade lå kommandantbygningen til den gamle Ny Tøjhus Kaserne, der strakte sig langs Amager Boulevard. Kommandantboligen blev nedrevet i 2001, som noget af det sidste på området.

Side 119 fra bogen. 13. juni 2009 er den sidst opførte bygning på ”Tøjhusgrunden” fotograferet.