"Tornerose". En særlig villa på Hollændervænget i Dragør
Webmaster: Dines Bogø
Forord om Tornerose. | ... Dines Bogø ... | Del 2 om Tornerose. | ... Dines Bogø ... | Sydstranden: Generelt. |
Et hus på Hollændervænget. Del 1 af 2.
Artikel i Dragør Nyt, den 20. marts 2001.
I en annonce fra november 2000 omtaler en ejendomsmægler et hus på Hollændervænget 17 som "Torneroses eventyrslot". Er det et eventyrslot, og hvorfor har huset fået det navn?
Hollændervænget 1946 og 1950.
Udstykning, det første sommerhus
Otto Reimer, korsanger ved Det Kgl. Teater, ville i trediverne have et specielt sommerhus på sin grund i St. Magleby. Sommerhusgrunden havde han købt ved udstykningen i 1918 sammen med Carl Wolf, der også var korsanger.
I 1921 delte de grunden. Wolf fik den sydlige del (nuv. Hollændervænget 15), hvor han opførte et mindre sommerhus, som han døbte "Les Laups".
Alma og Otto Reimer, der om vinteren boede i Holmbladsgade i Sundby, opførte i 1926 et lille sommerhus på deres halv-del af den oprindelige grund.
Ved siden af jobbet på Det Kgl. Teater som korsanger, var Otto Reimer kirkesanger ved Vor Frelsers Kirke på Christianshavn.
Nyt sommerhus
I 1934 indsendte Reimer en ansøgning til St. Magleby kommune. Familien ville opføre et nyt specielt sommerhus på den 592 m2 store grund. Der blev indhentet naboerklæring hos kollegaen korsanger Wolf, der ikke havde noget at indvende.
Reimers søn Ole, der var uddannet tømrer, lavede tegningerne til huset. Det var meningen, at Otto Reimer selv ville bygge huset, men snart var sønnen også involveret i byggeriet. Ole Reimer, der læste til arkitekt, var ikke begejstret for huset, og han forsøgte ofte, at overtale faderen til at opføre noget mere traditionelt. Huset skal ligne et lille slot fastholdt faderen.
Der er forskellige forklaringer på, hvorfor huset kom til at ligne Torneroses slot. Havde Otto Reimer set en lignende bygning, da han "gik på valsen" i Italien? Var der en kulisse på teateret, der gav ham idéen? Materialerne der blev brugt i huset var af blandet kvalitet. Bjælkerne var af pommersk fyr, men der var sparet indvendig. Dørene manglede eller også var de lavet af meget billige materialer. Isoleringen blev klaret med gamle aviser.
Mange af møblerne have Otto Reimer selv lavet, og nogle af dem var designet til husets tårnrum. Han havde bl.a. lavet en speciel halvrund sofa med bogreol og skuffer.
Der blev bygget en stor model af huset. Modellen stod i kælderen i mange år også hos den senere ejer. Kælderen var ind-rettet som et mindre værksted. Otto Reimer var udlært møbelsnedker, og han havde planlagt, at han som pensionist ville ha-ve et lille firma, der lavede småreparationer.
Byggeriet startede for alvor i 1936, men der blev først udstedt en foreløbig bygningsattest i 1942, samme år som der blev indlagt elektricitet. Endelig godkendelse forelå den 13. december 1943, hvor bygningsinspektør Kaj Grøning skrev:
"Det bevidnes herved, at det af Hr. Sanger O. Reimer som færdigt anmeldte Bygningsarbejde vedrørende Ejendom Matrikul Nummer 7 u af Store Magleby, Magleby Sogn, Københavns Amt nemlig et Beboelseshus af Træbingsværk beklædt med Cementasbestplader, samt Afløb for Spildevand er lovligt tilendebragt".