"Tornerose". En særlig villa på Hollændervænget i Dragør
Webmaster: Dines Bogø
Forord om Tornerose. | ... Dines Bogø ... | Del 1 om Tornerose. | ... Dines Bogø ... | Sydstranden: Generelt. |
Et hus på Hollændervænget. Del 2 af 2.
Artikel i Dragør Nyt, den 1. maj 2001.
Nye ejere navngiver huset
I 1946 købte polibetjent Henrik Alfred Guldager Olsen huset efter Otto Reimers død.Guldager Olsen var en af de mange betjente, der på Politigården blev taget af tyskerne den 19. september 1944 og ført til Kz-lejr. Under det ufrivillige ophold i Tyskland var betjentene fortsat aflønnet. De "opsparede" penge medgik til køb af huset.
I tresserne benyttede Filmskolen villaen i forbindelse med optagelser.
Familien Guldager Olsen var ikke ubekendt med Dragør. De havde allerede i tyverne ligget i telt på Sydstranden bag "Krudthus 1". Senere i trediverne havde de haft et mindre sommerhus på stranden. Dette kunne skilles ad, og under krigen hvor teltslagning o.l. var forbudt, blev træhuset opmagasineret hos købmand Dirk Strøbæk på Krudttårnsvej.
En enkelt sommer i begyndelsen af besættelsen lejede familien Guldager Olsen sig ind hos bogtrykker Klarlund på Skippervænget 4. Huset som Edith og Aage Lorentzen købte i 1944.
Dagmar og Alfred Guldager Olsen færdigbyggede huset på Hollændervænget 17 og først i 1947, kan man sige huset stod færdigt, også indvendigt. Hidtil havde huset ikke heddet noget. Det var kendt som "Reimer mærkelige hus", hvorfra der ofte lød operasang fra balkonen på 1. salen.
Guldager Olsen døbte huset "TORNEROSE", og der blev opsat et navneskilt på huset i begyndelsen af halvtresserne.
En ven, der var ansat ved Københavns Sporveje forærede Guldager Olsen flere beslag, der i sin tid havde siddet på den sidste hestesporvogn "Hønen". Flere små sporvognsskilte blev også opsat i huset.
I 1963 blev huset moderniseret. Der blev indlagt bad og toilet på mezzaninen. Den gamle "toiletbygning" af træ står fortsat i baghaven.
Husnavnet forsvinder
Alfred Guldager Olsen døde i 1988, og da hustuen Dagmar døde 3 år senere, blev huset solgt. Røde Kors, der i slutningen af krigen hjalp Kz-fanger med pakker, var via testamente betænkt med en større andel af salgsprovenuet.I begyndelsen af halvfemserne blev skiltet med "TORNEROSE" nedtaget, da facaden skulle renoveres. At skiltet blev nedtaget har medvirket til flere mindre debatter, når man har talt om huset: "Du kan selv se, det hedder TORNEROSE, det står på huset". "Næ, det er bare noget man kalder det", der har aldrig været noget husnavn på det" o.s.v.
I midten af halvfemserne blev huset udlånt nogle uger til filmselskabet Peter Bech Film Aps. Mange scener i filmen "Forbudt for børn" er optaget i og ved huset. Filmen, der er en børnefilm, var i. flg. anmeldelserne mest velegnet for voksne. Filmen havde premiere den 27. marts 1998.
1998-2000
Da en lokal ejendomsmægler skulle sælge huset i november 1998 var prisen i annoncen sat til 900.000 - 950.000 kr. Huset blev solgt for 1.150.000 kr.To år efter var huset igen til salg, og prisen blev sat til minimum 1.225.000 kr. kontant og der blev inviteret til budgivning.
Der var igen mange interesserede, der over flere weekends kiggede på huset.
Man kiggede ikke kun på indretningen, men de eventuelle købere ville også gerne have en klar fornemmelse af, hvor meget der skulle gøres ved det 60 år gamle særprægede hus.
Enkelte fotos fra artiklen:
Hollændervænget Ca. 1960, 1970 og 1998.