Dragør Havn - Havfrueren er kommet på land...........Webmaster: Dines Bogø
Mere kunst i Dragør
Kunst på havnen 2014
I maj 2014 stod der pludselig to havfruer på Dragør Havn. Ingen vidste, hvordan de var kommet og hvem der var ejer. (DB arkiv).
Forbrugerinfo. Her står havfruerne medio 2014 i den nedlagte færgehavn.
Turister klager over havfruerne. De kan ikke fotografere dem, fordi en bilist ofte stiller sin dyt præcis lige op ad fruerne.
Men efterhånden kom det frem, at det var ejeren af Middelgrundsfortet, Peter Bech, der havde flyttet granitdamerne til havnen.
Til der er fundet en permanent placering et eller andet sted, bliver de nok stående lidt endnu. Åbenbart er Havneudvalget ikke indstillet på, at få dem forærende, men er orienteret.
Er de fra en kinesisk maskinfabrik, hvor de bliver masseproduceret, som det antydes i et tidligt læserbrev?
Ligner de en tilsvarende stor havfrue ved Langelinie?
Når man læser artiklen fra Østerbro Avis, april 2014 får man lidt mere viden om, hvor havfruerne er fremstillet.
Det er Peter Bechs niece Charlotte (kemiingeniør), der er model til ansigtet, oplyser familien.
Ejeren Peter Bech, der selv bor i Dragør, svarer i Dragør Nyt 8. juli 2014 på læserbrevet fra ugen før.
De er ikke masseproduceret og prisen er en hel anden størrelsesorden end de 4.000 kr pr. par, der er nævnt i læserbrevet 1. juli 2014. Prisen omkring 100.000 kr. pr. par. Se læserbreve nederst.
(DB arkiv).
Interesserede ved havfruerne spurgte om det var TrygFonden, der havde sponseret damerne. I.flg. indlæg i lokalavis er de opstillet af Peter Bech efter orientering til havneudvalgets formand ex-borgmester Allan Holst. (DB arkiv).
Læserbrev 1. juli 2014 Læserbrev 8. juli 2014 | Dines Bogø | Læserbrev 15. juli 2014 nr. 1 Læserbrev 15. juli 2014 nr. 2 |
Det lykkedes en Facebookbruger, at fange havfruerne en dag, hvor de ikke stod i skyggen af en parkeret bil.(DB arkiv).
I.flg. det oplyste er de ikke maskinfremstillet, men håndlavede (altså granitfigurerne).
På Kongevejen 2014
Havfruerne er pr. 1. august 2014 forsvundet fra havnekajen. De er flyttet til ejerens gårdhave, Kongevejen 14A, Dragør. (DB arkiv).
17. september 2014. Kompromisforslag fra Byrådet. Man vil foreslå Peter Bech, der har foræret havfruerne til Dragør Kommune, at man "splitter damerne" og anbringer en på gl. havn og den anden på ny havn.
Nyt forslag til "skattejagt" på Dragør Havne. Find damerne!
Efterhånden er debat på Facebook og i lokalaviser blevet til personangreb og beskyldninger om urent trav m.v.
Alene ordet "havfruer" kan starte en kædereaktion.
Den uendelige debat om, hvem der skal bestemme om, hvad andre skal mene om "kunst", fortsætter.
Det er kunst, det er ikke kunst, du er dum, du er også dum, det er maskinfremstillet, mennesker har ved hjælp af maskiner fremstillet, der er lavet flere ens, kan stadig være kunst selv om der flere eksemplarer o.s.v.
Efter langvarige forhandligner, afstemninger i udvalg m.v. har Dragør Kommunalbestyrelse 30. oktober 2014 besluttet.
Man siger Nej Tak til at låne havfruerne i et år.
Der var stemmelighed ved flere afstemninger (fordi et medlem undlod at stemme) og reglen siger så, at det er lig med at forslag "falder".
Men der har tidligere været pudsige afstemninger med afværgeforslag. Hvad skal vejen hedde, hvem skal være borgmester, hvilken farve skal rådhusets cykelskur have?
Dragør Fort 2015
Hvad sker der nu?. Hvor mange indslag i Dragør Revy 2015 vil der komme om havfruer? 2 eller 3 viser?
Havfruerne blev flyttet primo marts 2015 fra Kongevejen, så de kunne være klar ved indgangen på Dragør Fort, når Dragørrevyen startede. På grundlovsdagen 2015 var de endnu ikke flyttet til næste position. (Cythia Bech og Dines Bogø)
Primo juli 2015 blev begge havfruer flyttet fra Dragør Fort, hvor de havde stået som vartegn i forbindelse med afholdelsen af Dragør Revy. Midlertidig kan turister og andre finde dem på Kongevejen. (Fotos. Cythia Bech).
Julen 2015
Arrangementet "Levende låger i Dragør" gik den 23. december 2015 til Kongevejen 14, hvor havfruerne var forsynet med nissehuer og lændeklæder. (Fotos: Peter Bech).
Faselavn 2016
Cythia og Peter Bech er ved at gøre klar til fastelavnsgæsterne på Kongevejen 14. (DB arkiv).
Hensyn til svenske gæster 2017-2018
5. maj 2018. Et hold svenske turister skulle guides på Kongevejen. For ikke at støde nogen, havde guiden sørget for, at damerne var klædt på passende måde. (DB arkiv).
Den store havfrue sommeren 2018
22. juni 2018. Indhold i kassen på Dragør Fort viste sig, at indeholde "Den store Havfrue", der indtil 31. maj 2018 havde stået på Langelinie i 10 år.
(DB arkiv).
Kortvarigt var sangerinden Camilla også i kassen, hvorfra hun sang. Den store Havfrue er midlertigt opstillet på forpladsen på Dragør Fort. Mere om Havfruen på Fortet
Fastelavn 2019
Klar til at gæsterne kommer søndag den 3. marts 2019. (Fotos: Cythia Bech).
Fotos: Dines Bogø.
Havfruerne tilbage til havnefronten i 2021
1. juni 2021. De to små havfruer er midlertidigt udlånt til Café Espersen på Færgevej. (Foto: Dines Bogø).
Som sædvanligt. Enkelte bryder sig ikke om havfruerne, da det ikke er ægte autoriseret kunst. Enkelte synes, at de har for meget facon. Andre trækker på smilebåndet. Igen vækker den store havfrue og de to små opsigt og de er igen årsag til dialoger.
Før 2014 stod de to små havfruer ved indsejlingen til Middelgrundsfortet. Så blev de flyttet til Dragør havn ved kajkanten. En længere perioden hos ejeren på Kongevejen 14, hvor de i løbet af året blev pyntet til højtiderne. Udlånt en periode til Dragør Revy og nu tilbage til vandet.
3. december 2021. Det er blevet koldt og havfruerne er nu vanen tror iført tekstiler.(Foto: Dines Bogø).
Vil man se en rigtig havfrue fremstillet af en kunstner, så se Bjørn Nørgaard, der er kendt for en hesteslagtning i 1970 og royalt anerkendelse i 1990, så tryk her.
Amager Bladet (der p.t. hedder AmagerLiv) om kunst på Amager 6. sept. 2023:
Havfruerne i Dragør
To granithavfruer, skænket af kunstneren Peter Bech, fik både borgere og politikere til strides om skulpturerne repræsenterer kunst eller kitch.
Der var endda politikere som tilbage i 2014 mente, at der er tale om rendyrket pornografi på grund af attributternes størrelse på havfruerne og sammenlignede den barmfagre granitudskæring med et erotisk udtryk, der vil jage borgere og turister væk fra havneområdet, hvis de blev opstillet dér.
Socialdemokraten Ole Svendsen konstaterede, at havfruerne er helt glatte. - Vi har ingen gåsepige stående herude, hvorfor så ikke sige ja tak til havfruerne? spurgte han, mens Liste Ts Annette Nyvang blot ville have opklaret det helt store mysterium: - Hvordan ser et naturligt brystmål ud?
Granithavfruerne har siden været placeret i kunstnerens hjem og nu udlånt til bl.a. Café Espersen. Men de var for stærk kost til en placering på selve havnen. Her kan man læse artiklen.
31. juli 2024 skriver Amager LIV igen om havfruerne og bringer interview med ejeren Peter Bech.