Høyerup, en dengang kendt ejendom
Artikel 1 af 2
Filmselskaber har gennem tiden lavet mange optagelser i Dragør, specielt i den gamle bydel. Når man genser de film med optagelser fra Dragør, høres det fra salen "Det er jo købmand Hansen eller se familien Petersens hus, du ved".
1. november 1940 blev filmen "Sommerglæder" vist i den nyåbnede "Amager Bio" på Amagerbrogade. Dette blev markeret med en nostalgisk forestilling i samme sal 70 år efter. Mange af scenerne i filmen er optaget i Dragør og mest genkendelig er ejendommen "Høyerup" på Stationsvej 2-6. I filmen forestiller det "Brasens Hotel".
Filmen bygger på Herman Bangs roman fra 1902 og forfatteren har hentet inspiration til sit persongalleri i Sæby. Det er Clasens Hotel, Algade i Sæby han har haft i tankerne, da han skrev om "Brasens Hotel".
Alle i "provinsbyen" håber, at der kommer mange sommergæster til byen, da mange på en eller anden måde har investeret i hotellet. Man håber også, at hotelgæsterne kan sætte gang i omsætningen i byens butikker.
Trafikken i gader og stræder holder man øje med, bl.a. via gadespejlene. Kommer der nye til byen?
Selvfølgelig kommer sommergæsterne og selvfølgelig kommer de alle næsten samtidig. Vi oplever forvirringen og de forskellige typer fra København, der kommer med dagvognen fra Aalborgbåden.
En del snobberi mangler heller ikke og man fornemmer, at der er meget forskel på f.eks. en konsul og en generalkonsul.
Optagelser i Dragør
Vi ser optagelser fra Stationsvej og fra gården inde i ejendommen Høyerup. Gæsterne bevæger sig rundt i "badebyen i Jylland", hvor man ser mange af Dragørs gader og stræder.
Der er flere optagelser med bygninger på Vestgrønningen. Den røde Skole fra 1890 ved brandstationen er f.eks. lavet om til Apothek og apotekerfruen har klaverundervisning i privaten.
Blandt de mange medvirkende genkender man Ellen Gottschalch og Rasmus Christiansen som værtparret. Skuespillerne Helge Kjærulff-Schmidt, Kai Holm, Johannes Meyer, Christian Arhoff, Karen Lykkehus, Petrine Sonne og Clara Østø er også kendt fra mange andre film.
Som en af fire skolefrøkener i sommerpensionatet ser man Gorma Haraldsted (1904-1999). Hun blev i 1944 hemmelig gift i København med den senere så kendte pastor Ejlif Krogager fra Tjæreborg. Gorma Haraldsted, der som sin mand, var aktiv i Modstandsbevægelsen, havde bl.a. i 1943 hjulpet med flygtningetransporter fra Dragør.
"Sommerglæder" var ikke den første spillefilm, der blev optaget i Dragør i fyrrene. Allerede i 1942 og 1946 blev der igen optaget film i byen og det har gentaget sig mange gange siden.