Dragørs Julekalender. Levende låger: 15. december 2023 .....Webmaster: Dines Bogø

Sydamager: Generelt ... Dines Bogø ... Levende Låger: Generelt ... Dines Bogø ... Fotos: DB-arkiv: 20231215


Dragør har sin helt egen julekalender som falder perfekt ind i den hyggelige gamle by.

"Levende Låger" hedder Dragørs Julekalender som er en byvandring hver dag i december.

Fra den 1. til og med den 24. Hver dag skal en ny "Levende låge" åbnes og fortælles.

Dines Bogø
Bente Walløe fortalte om traditioner med juletæppet. At der kun have boet fire familier i Kampensgade 4. Der har været medicinudsalg for ca. 100 år siden. (Foto: Dines Bogø).

Dagens tur (fredag den 15. december 2023) kl. 17 gik fra den sædvanlige plads på Badstuevælen. Danmark Radio filmer ikke i øjeblikket til "Tidsrejsen II", så man vendte tilbage til det normale udgangspunkt (under lygten).

Inden nåede Julie, at fortælle, at den store plade med numre i hendes vindue i "Lille Væl", Badstuevælen 2B er fra et hotel (nøglebrættet).

Dagens mål for de 88 deltagere var Kampensgade 4 / Strandlinien 21.

Bente Walløe Poulsen fortalte om huset og familietraditioner med tæppet, som vi så i vinduet, som Helle Hende traditionen tro afslørede.

Helle Hende er den eneste af de tre initiatagere fra 2013, der stadig er aktiv i gruppen "Levende Låger". Bente, dagens vært, blev tilknyttet gruppen samme år.

Vi hørte også "De sejlende købmænd", der i mindre både "kadrejer" sejlede ud og handlede med passerende skibe. Som symbol på, at de var handlende viste de et rugbrød. I dagens anledning havde Bentes søn fremstillet et vellignende rugbrød i træ.

Bente nævnte yderligere, at huset var gået i arv mange gange og det var kun fire familier, der har haft det siden start i 1750.

Der var mange i den lille gade og i haven. Alle hyggede sig med portvin og nødder.Dines Bogø
Medicinudsalg omkring 1920 på Strandlinien 21. Indgangen lå i Kampensgade. Personerne i venstre vindue er Ernst og Carl Andersen og Alvilda Junker. Til højre er det Einar og Agth Andersen og Carla Sørensen. (Foto udlånt af Kurt Guldborg Larsen).