Richard Barth, som vi husker ham......Webmaster: Dines Bogø
Dines Bogø på besøg den 28. feb. 2019.
Tak for mange hyggelige timer sammen. En sidste hilsen.
Richard Barth sov stille ind på "Befrielsesdagen" den 4. maj 2022.
Sydamager: Generelt
Richard Barth (1942-2022) i hjemmet 28. feb. 2019. Foto af en smilende vært taget af Dines Bogø med "1:5000 sekund".
“Lad os starte med en Grappa”
Det er altid en fornøjelse at sludre med Richard. Han har stadig sit gode humør og hurtige, af og til, drillende replikker.
"Det går ikke så stærkt som tidligere. Men skal vi ikke starte med en grappa til kaffen", siger Richard.
Marianne lytter med og supplerer, når et par årstal skal sættes på plads.
Du er, som jeg, et ”krigsprodukt” og i kirkebogen for Sundby sogn fremgår det, at du er født hjemme. 27. september 1942 i Kurlandsgade 7A?
– Jo det er rigtigt. I gården bag ved ejendommen var der en hestestald. Jeg havde astma, som barn og mine forældre fandt ud af, at jeg var ekstra følsom over for heste. Så mig har du aldrig set til hest. Jeg foretrak motorcykler og biler.
Blev i boende i Sundbyvesterkvarteret?
– Da jeg var ca. 11 år flyttede vi til Peder Lykkes Vej på sidevejen Rågårdsminde 7. Jeg fortsatte med at gå i Sundbyvester Skole på Sundholmsvej.
– Jeg var efter skolen i lære fire år som litograf hos Philipsen & Co i Havnegade. Efter det kom jeg til Algra Foto, hvor vi brugte mere moderne metoder.
Du var hos Rodox Trading? Jeg husker det firmanavn, fordi de fremstillede kulørte hæfter med nydelige damer, der ikke havde brugt deres penge på køb af tekstiler.
– Faktisk var jeg hos Rodox i ca. 25 år som produktionsleder. Firmaet lå på Kastrupvej og senere Strandlodsvej. Mange tror, at jeg havde fornøjelsen af, at være fotograf, men jeg stod for afdelingen med det praktiske med opsætning, trykning og distribution. Jeg har set masser af damer komme og gå til studierne.
Du har været mange steder. Ofte fornemmer jeg havde du flere job samtidig?
– Jeg har været belysningsassistent på Det Kgl. Teater, købmand på Færgevej på Dragør Havn, kirketjener i Dragør Kirke og på et tidspunkt havde jeg et transportfirma.
Hvor mødte du Marianne?
– Mine forældre købte en grund i Parcelforeningen Maglebylund på Kirkevej i slutningen af fyrrene og jeg kom ret meget rundt i Dragør.
Marianne afbryder – Ja og Richard kom på Dehlsens Hotel / Færgegården. Spidse sko, ruskindjakke og solbriller. Han kiggede meget på mig. Jeg var dernede med veninder for at danse. Dengang synes jeg, at han var meget irriterende og nærgående.
Men åbenbart gav det gevinst. Jeg har hørt, at de kaldte dig ”Jomfrulokkeren”. I var jo også på et tidspunkt begge ansat på Dragør Badehotel, som det kom til at hedde igen.
– Det var meget senere. Det var ikke kedeligt. Ingeborg Espersen var i køkkenet og Rene var tjener. Marianne og jeg hjalp, når der var selskaber. Der kunne skrives en hel bog om vores oplevelser på Badehotellet i Ejnar Johnsens tid.
Du har været aktiv i mange foreninger, hvor jeg også har mødt dig helt tilbage i forrige årtusinde?
– Ja, der var Nøgleklubben, Lions, Skyttelaget og ikke mindst Dragør Borgerforening bare for at nævne nogle stykker.
Ikke alle er klar over, at du trak et stort læs i Skyttelaget med at sørge for skydebanen og at tilladelser var på plads til den årlige Fugleskydning. Du sørgede for alt undervejs ved ”stoppestederne” til skydebanen var parat med borde, flag, forfriskninger. Mange andre praktiske forhold var ordnet op til og under arrangementet.
– Man hører ikke altid noget. Kun hvis et eller andet går galt eller mangler. Ja det var dengang, hvor jeg var ”Proviantmester” i mange år.
Du var formand i Dragør Borgerforening i over 30 år?
– Ja og medlem af foreningen i endnu flere år. En meget spændende tid. Vi havde mange store arrangementer og dengang var der ugentlige møder. Et ”Aktivudvalg” med bl.a. Hans og Hanne sikrede, at der skete noget hele tiden. Vi var ikke altid lige enige, som du ved, men det må jo have fungeret alligevel siden medlemmerne foretrak det på den måde i de mange år.
17. november 2013. Der skal være møde i Dragør Borgerforening. Lige noget praktisk, der skal ordnes. Richard i en nøddeskal. (Foto: Dines Bogø).
Du blev fuglekonge og udnævnt til æresmedlem. I.flg. min internetside var du formand 1987-2017 og æresmedlem i 2013. Der har kun været seks æresmedlemmer (2019) i den 113-årige gl. forening. Den første var min svigerfar slagtermester Chr. Weber og senest Aage Beenfeldt (2019).
– Din svigerfar var et meget trofast medlem og en stor støtte for Dragør Borgerforening. Aage har jeg kendt i mange gode år. Jeg har været ansat hos ham, så vi har også haft meget fagligt til fælles.
Politisk. Du er medlem af partiet Venstre og kommer stadig til ”Blåfredag møderne”, der foregår på Cafe Espersen?
– I tre perioder har jeg siddet i Kommunalbestyrelsen. En periode for De Konservative. Der var oprør internt i Venstre. Det er næsten værre, når der er interne uroligheder end, når man er i debat med politiske modstandere.
Husker det alt for godt. Jeg var selv blevet medlem i Venstre, men det stoppede meget hurtigt efter få måneder. Jeg var revisor i Venstre og også i Dragør Borgerforening. Gad vide Richard, hvem der overtalte mig? Var du ikke Viceborgmester en periode?
– Det var en fordel, at være viceborgmester. Så blev man inviteret med til frokost med dronningen på Dragør Fort.
– Jeg var med fra den tid hvor Asger Larsens var borgmester fra 2001 Jeg havde det fint med de øvrige partier. Kunne tale med alle.
Har du nogen kommentarer til den nuværende politiske situation?
– Bestemt ingen kommentarer. Selvfølgelig gør jeg mig mine tanker. Marianne og jeg taler da om, hvad der sker. Jeg ville gerne følge med på nettet, men det kniber desværre med at komme online.
Du blev ramt af nogle blodpropper? Husker jeg rigtig? Noget med en utæt hjerteklap, der var årsag til at det hele?
– Ja jeg har været gennem flere større operationer. Jeg var for længe under bedøvelse og der skal nok være nogen, der spøgefuldt mener, at hovedet tog ekstra skade af det. Mange ting husker jeg detaljeret og så er der andre, der er gledet væk. Alt ligger ikke mere som paratviden.
Jeg skulle engang samle oplysninger til et foredrag om Kai Lippmanns Allé. Mariannes barndomshjem var i villaen i nr. 1. De flyttede ind i 1953, da hele området var nyt. I blev gift den 7. juli 1962 sagde Marianne også, så du har nok sværmet en del i området?
– Marianne havde en rottweiler og en schæfer. Senere to boxerhunde. Der blev passet godt på hende, men jeg kan godt li’ hunde, så dem blev jeg også gode venner med.
– Vores tre børn Søren, Helle og Morten er fra 1962, 1963 og 1965. Vi har fem børnebørn og fire oldebørn og tæt på et oldebarn mere på vej. (2019).
13. september 2014. Richard Barth var købmand. Her i Sven Ole Rosenkildes forretning på Færgevej. (Foto: Dines Bogø).
Du har mange gange fortalt om jeres rejser.
– Vi har rejst meget i Asien, Afrika og USA. Selvfølgelig også i Europa, hvor vi selv kørte. Vi havde ferielejlighed i 12 år i Batz sur Mere i Bretagne, men detaljer fra flere af rejserne f.eks. i Asien husker jeg ikke særlig godt mere.
– Vi boede også i mange år på Mallorca i Port de Soller på Hotel Marina.
Var det for at se og køre med sporvogne?
– Når vi skulle til Soller tre km inde i landet tog vi sporvognen, men ikke en hobby, som jeg ved du har det med sporvogne og jernbaner.
Du kører ikke bil mere. Du var meget glad for din røde Ford Cougar?
– Da jeg ikke føler mig helt sikker mere bag et rat, måtte jeg hellere stoppe før andre begyndte at sige det.
Har i boet mange steder efter I blev gift?
– Det kan man ikke sige. Nogle år på Østerbro i en nedlagt rulleforretning i Århusgade. Så flyttede vi til Dragør, hvor vi boede to steder på Stationsvænget. For lidt over 40 år siden flyttede vi her til Schoutgården i det dengang helt nye byggeri. Et dejligt hus med god plads og en have, der er til at overskue.
Jeg kan huske, da jeg blev spurgt om et foto af dig til et festskrift. Svarede, at jeg havde flere hundrede fotos fra hyggelige sammenkomster. Men det skulle være et, hvor du smilede og det tog mig lang tid med gennemsøgningen af harddisken før jeg fandt et, man var rimelig tilfreds med. Smiler du aldrig?
– Jo da meget ofte, men du må anskaffe dig et bedre kamera med en lukkerhastighed på over 1/1000 sek.
Richard i en nøddeskal, der altid er med til at give en god snak lidt ekstra kolorit.
25. oktober 2003. Sammen med Marianne hyldes den nye fuglekonge i Dragør Borgerforening. (Foto: Dines Bogø).
Tak for mange hyggelige timer sammen. En sidste hilsen.