"Slikmutter" på Vestgrønningen...Webmaster: Dines Bogø
Sydamager: GenereltPå den vestlige side af Vestgrønningen i Dragør har der været forskellige forretninger. Købmand, frisør, kiosk m.v. På østsiden har der kun været en konfektureforretning, nok bedre kendt under tilnavnet "Slikmutter".
I 1969 søger Poul Hasselbalck om at få tilladelse til forskellige ændringer. Flere fotos indgår i sagen som bilag. (Dragør Kommunes bygningsarkiv).
Mange lokale vil sige. Ja det var lige over for skolen. Det var den nærmeste. Andre vil måske sige. Var det der, hvor biblioteket ligger?
Nej konfekturebutikken lå ikke i "Sadolins hus", men ved siden af på Vestgrønningen 16. Hjørnet af Strandgade og ejendommen hedder i dag Strandgade 2.
1940. Thorvald Holte har kigget ned ad Strandgade. Krigsbemaling ses tydeligt på lygtepæle, træer og kantsten. (Foto: Lokalhistorisk Arkiv, Museum Amager).
Butikken var ikke stor, men træbygningen, der fungerede som butik havde eksisteret i mange år.
Mælkemand Evald Hansen havde haft mejeriudsalg på stedet før han flyttede forretningen til Chr. Mølstedsgade 17.
I 1937 står fru Stella Hansen med sønnen Toni foran mælkeudsalget. (DB's fotoarkiv).
Slikmutter
Den lille træbygning lå op ad gavlen til Strandgade. En ny ejer havde flere planer i 1969.
Han ville gerne ændre facaden, så det blev mere synligt, at her lå en forretningen, der solgte is, chokolade, lakrids og bolcher.
1969. Forslag, som ikke helt faldt i borgmesteren og bygningsingeniørens smag. Jytte?s Konfekture kom der ikke til at stå på facaden. (Dragør Kommunes bygningsarkiv).
Bygningsingeniør Arne Stautz havde lune. Ud over det formelle afslag med henvisning til at kvarteret ikke var et forretningskvarter, kom der en lille bemærkning om, at kunderne nok uden store skilte var klar over, hvor butikken lå.
I øvrigt nævnte Arne Stautz, at det ikke gjorde noget, hvis man hensynsfuldt opfriskede den mindre pæne træbygning.
1969. Udbygningen på Vestgrønningen set fra Strandgade. (Dragør Kommunes bygningsarkiv).
Arne Stautz, der var kendt med alle detaljer i sin by, vidste selvfølgelig, at det første man så, når man gik ud fra skolegården på Dragør Skole var den omtalte forretning.
Der var også på et tidspunkt en ansøgning fra ejeren om, at måtte opføre en kombineret kontor- og forretningsbygning ned ad Strandgade, men det blev som bekendt ikke til noget.
Slikbutikker ved Dragør Skole
"Kokken" på Dragørhjørnet lukkede i 1957. Bygningen med "Slikmutter" blev nedrevet i 1973 og i 1986 lukkede "Bamse" på Kirkevej.
1969. Angivelse af, hvor tænker sig borde og stole og haven taget i brug til kunderne. Butikken var så lille, så i en Corona-periode måtte, der dårligt være en kunde i lokalet. (Dragør Kommunens bygningsarkiv).
Der var også ismejeriet på Grønnevej, fru Ekstrøm på Stationspladsen, Irma på og købmænd på Kongevejen.
Dengang i forrige årtusinde var der mange muligheder for sødt indkøb meget tæt på Dragør Skole. Men helt sikkert. "De faste kunder" har fundet andre løsninger.
13. juli 2015. Den kommunele brandhane er flyttet fra det andet hjørne. Haven bag ved var i sin tid udset til, at være til brug for butikkens kunder. I dag er ejendommens adresse, Strandgade 2. (Foto: Dines Bogø).