Sydstranden 1933
Hvornår blev der taget luftfoto af Dragør? Allerede tidligt i luftfartens barndom fandt man på at tage et kamera med i et fly. Der blev taget en del fotos og enkelte film. Tidligere var det ellers noget der kun foregik fra luftballoner. Dragør kan med sikkerhed ses på luftfotos fra 1926, men måske dukker der noget ældre op en dag?
Det er ikke kun Hærens Flyvetropper, der lavede lodret- og skråoptagelser. Mange private firmaer havde specialiseret sig i luftoptagelser. Enten det nu var fotos af en del af en by, villakvarterer eller slægtsgården.
Repræsentanter fra firmaerne præsenterede optagelserne på landjorden og man kunne mod ekstrabetaling få sit sort/hvide foto håndkoloreret. Man kunne også få et foto forskønnet (datidens Photoshop). F.eks. hvis hele gårdspladsen var fyldt med vasketøj eller en mark skulle have en bestemt farve o.l.
Dragør Sydstrand
Der tales meget om turister i Dragør. Men kigger man på et foto fra 1933 vil man opdage, at hele Sydstranden var fyldt med turister. Måske betydelig flere end de ca. 2.000, der boede i Dragør?
I sommeren 1933 åbnede arkitekt Arne Jacobsens store flotte Badeetablissement lige syd for Dragør By. Langs Sydstranden var der desuden flere teltlejre og mange, der bare havde slået telt op i strandkanten.
På et tidspunkt var der forslag om at Arne Jacobsen skulle have ligget, hvor "Strandpark I" blev opført i 1959. Men det var for for langt væk fra "alting, specielt Dragør Jernbanestation.
Man ser en lang badebro (halvejs til Sverige). Der er Poul Sanders søbadeanstalt, der i 1932-33 blev flyttet fra Rønne Allé til et renere område. Året efter i 1934 blev Dragør Søbad flyttet til den placering vi kender i dag.
Der er mange telte i området ved Sylten, men der er også en del ved Søndre Tangvej, hvor man også ser lagner o.l., der er lagt til blegning.
De to "Skorstenfejerhuse" på Engvej 71-73 ses tydeligt. Omtalt i tre artikler.
"Skorstenfejerhusene": To ens huse. Del 1Man tog selvfølgelig til Dragør gl. by for at handle, men hos familien Strøbæk kunne man også dengang købe grøntsager m.v. Det foregik fra villakælderen på Lundegårds Strandvej 2 (ses skråt over for Krudthus VI).
Først i sommeren 1936 blev det første meget lille "Sydstrandscenter" opført på Krudttårnsvej 8. Primært til betjening af sommergæster, og da Sydstranden blev udbygget med fastboende blev nuværende ejendom opført 1962-65.
"Sydstrandcenter: Den ældste butik er fra 1936.I ældre tid havde man i skolen af og til "Anskuelsesundervisning". Læreren viste nogle plancher og så skulle eleverne fortælle, hvad de så og lave en lille fortælling om det.
Man kunne i dag f.eks. vise eleverne et stort luftfoto.
Lidt om Dragørs historie set fra luften og mange ville kunne sige, at på den og mark bor jeg i dag.
Hvor er "Den høje vej"? Har den ikke altid været der o.s.v. "Nej hvor sjovt. Dragør Stadion er anlagt og der var tre tennisbaner". "Se hvor lille havnen er".
Man kunne blive ved.